1. |
2. Od sodobne do pametne vinske kleti po načelu IoW : magistrsko deloRok Benedetič, 2022, master's thesis Abstract: V magistrskem delu je predstavljena osnova avtomatizacije vinske kleti po načelu Internet of Wine. Cilj celotnega magistrskega dela je bil demonstrirati pomen sprotnega spremljanja parametrov, ki so ključni za uspešni proizvodni proces in pri tem uporabiti dostopne (angl. off-the-shelves) naprave. Poglaviten cilj sestave takšnega sistema je, da za čim manjši vložek dobimo karseda zanesljiv ter modularen sistem, ki se ga bo dalo tudi preprosto nadgrajevati. S tem namenom smo se odločili za uporabo krmilnikov podjetja Allterco – Shelly, za računalnik pa Raspberry Pi, ki je cenovno izredno ugoden, poleg tega pa še vedno dovolj zmogljiv. Na njem je bil nameščen odprtokodni operacijski sistem Home Assistant, ki je nadzoroval celotno dogajanje v vinski kleti. Omenjeni sistem je dosegljiv preko spletne platforme ali tudi preko mobilne aplikacije. Celotna komunikacija med temperaturnimi moduli je potekala preko t. i. CoIoT protokola, ki temelji na CoAP protokolu, ter preko Wi-Fi omrežja. MQTT protokol je predviden v tudi nadgradnjah, saj je v primerjavi s CoAP protokolom preprostejši za uporabo. Poleg sistema za nadzor temperature v vinskih sodih smo sistem dogradili še s tipali temperature prostora, preko katerih smo nadzirali vklop klimatov/konvektorjev v vinski kleti. Na tipalih temperature smo tudi izvedli kalibracijo. Da bi celoten sistem še bolj optimizirali, smo izdelali ter vkomponirali še dva različna sistema za nadzor kvalitete zraka v prostoru. Preko teh je planiran tudi sam nadzor prezračevanja prostorov v primeru preslabe kvalitete zraka, kar je med vrenjem mošta bistvenega pomena.
V zaključnem delu magistrskega dela so predstavljene še prihajajoče nadgradnje, ki so načrtovane do naslednje trgatve. Keywords: internet, IoW, senzorji, krmilniki, računalniki, Shelly, temperatura, cenovno ugodne rešitve, magistrske naloge Published in RUNG: 13.05.2022; Views: 2918; Downloads: 102 Full text (1,87 MB) This document has many files! More... |
3. Opinions and measures on climate change in the vine and wine sector: a view on the future : presentation on a round table on climate change challenges, vine and wine sector, 10. 6. 2021, onlineJan Reščič, 2021, other performed works Abstract: Okrogla miza Keywords: podnebne spremembe, terroir, prilagoditve, sorte, temperatura, vinogradništvo, vinarstvo Published in RUNG: 16.06.2021; Views: 3255; Downloads: 0 This document has many files! More... |
4. |
5. Prednost kontinuirne meritve radona pri izračunu sevalne doze : diplomsko deloAna Brodar, 2014, undergraduate thesis Keywords: bivalno okolje, efektivna doza, geologija, kontinuirna meritev, kras, radon, temperatura zraka, zračni tlak, diplomske naloge Published in RUNG: 22.01.2015; Views: 7076; Downloads: 435 Link to full text This document has many files! More... |
6. Olive fruit phenols in olive oil processing : the fate and antioxidant potentialTina Jerman, 2014, doctoral dissertation Keywords: oljčno olje, proizvodnja, fenoli, odpadni produkti, analize, Istrska belica cv., malaksacija, čas, temperatura, tlak, disertacije Published in RUNG: 22.01.2015; Views: 7231; Downloads: 308 Link to full text This document has many files! More... |
7. |