Title: | PRIPRAVA IN SENZORIČNA OCENA AROMATIZIRANEGA VINJAKA |
---|
Authors: | ID Mozetič Vodopivec, Branka (Mentor) More about this mentor... ID Štolfa, Milena (Mentor) More about this mentor... ID Žorž, Tina (Author) |
Files: | Tina_Zorz.pdf (1,97 MB) MD5: 227BD125F357126FB48A190A3E2D8FCD
|
---|
Language: | Slovenian |
---|
Work type: | Bachelor thesis/paper |
---|
Typology: | 2.11 - Undergraduate Thesis |
---|
Organization: | VŠVV - College of Viticulture and Enology
|
---|
Abstract: | V diplomskem delu smo obravnavali vpliv dodane naravne arome karamela na senzorične lastnosti vinjaka. V staran vinjak smo dodali 3 različne koncentracije naravne arome karamela, ki smo jo dobili na trgu v prosti prodaji. Aroma je namenjena tako živilskim kot tudi farmacevtskim izdelkom in vsebuje naravne komponente arome karamela. Senzorično oceno smo izvedli s pomočjo uradnega panela Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica in ocenjevalnega lista, ki smo ga povzeli iz literature. V okviru senzorične ocene je ocenjevalna komisija pripravljene vzorce ocenjevala z opisno analizo in kvalifikacijsko analizo. Med potrošniki pa smo izvedli tudi test všečnosti. Rezultati diplomske naloge nakazujejo, da dodatek izbrane naravne arome karamela vinjaku v najnižji koncentraciji (5 ml/l), ki smo ga uporabili v diplomski nalogi, najbolje pripomore k boljši aromatiki in zaokroženemu okusu. Opazili smo, da dodatek arome v vinjak navkljub odsotnosti sladkorja pripomore k večji zaznavi sladkosti v okusu in k zakrivanju zaznavanja alkohola, kar je najverjetneje botrovalo preferenčnim razlikam med moškim in ženskim okusom do izbranih alkoholnih pijač. Ženske in mlajše generacije so se na splošno odločale za bolj aromatizirane vzorce, moške pa sta bolj prepričala osnovni vzorec in vzorec z majhnim dodatkom karamele. |
---|
Keywords: | vinjak, aroma karamele, senzorična ocena, analiza potrošnikov |
---|
Place of publishing: | Nova Gorica |
---|
Year of publishing: | 2018 |
---|
PID: | 20.500.12556/RUNG-4009-98f389af-77bc-7de3-747e-33ac95a2a43b |
---|
COBISS.SI-ID: | 5179387 |
---|
NUK URN: | URN:SI:UNG:REP:UBH3STZ5 |
---|
Publication date in RUNG: | 30.07.2018 |
---|
Views: | 8153 |
---|
Downloads: | 262 |
---|
Metadata: | |
---|
:
|
Copy citation |
---|
| | | Average score: | (0 votes) |
---|
Your score: | Voting is allowed only for logged in users. |
---|
Share: | |
---|
Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click
on the title to get all document metadata. |