Repository of University of Nova Gorica

Show document
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Title:Izseljenska tematika v kratki pripovedni prozi Anne Praček Krasna
Authors:ID Flis, Leonora (Mentor) More about this mentor... New window
ID Štakul, Demi (Author)
Files:.pdf Demi_Stakul.pdf (515,29 KB)
MD5: 6B2C07C64560EB3C93D89E8122BD0C30
 
Language:Slovenian
Work type:Bachelor thesis/paper
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:FH - Faculty of Humanities
Abstract:Diplomsko delo obravnava izseljensko tematiko v kratki pripovedni prozi Anne Praček Krasna. Predstavljeni so tokovi preseljevanja iz slovenskega območja v Združene države Amerike in migracije Slovencev, ki so potekale v času avstroogrske monarhije, med obema vojnama in po 2. svetovni vojni. Ljudje so odhajali v svet v upanju na boljše življenje in z željo po večjem zaslužku. Anna Praček Krasna in ostale slovenske avtorice izseljenske literature so v Severni Ameriki največ ustvarjale v 30. letih prejšnjega stoletja. Pripovedi v delih Anne Praček Krasna, Med dvema domovinama (1978) in Moja ameriška leta (1980), so večinoma postavljene v delovska naselja in v čas gospodarske krize v ZDA. V besedilih opisuje položaj izseljencev in njihov način življenja. V pripovedih so prisotni mešani občutki o življenju v novi državi, literarni junaki pa se pogosto spominjajo življenja v stari domovini. Povod za pisanje je avtorica dobila ravno s selitvijo, zato je izseljenska tematika v njenih delih jasno prisotna.
Keywords:Anna Praček Krasna, migracije, izseljenska tematika, kratka pripovedna proza, slovenska izseljenska literatura.
Place of publishing:Nova Gorica
Year of publishing:2021
PID:20.500.12556/RUNG-7068 New window
COBISS.SI-ID:100349187 New window
NUK URN:URN:SI:UNG:REP:IZBNL6PU
Publication date in RUNG:10.03.2022
Views:1988
Downloads:80
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Copy citation
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:Bookmark and Share


Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:The Theme of Migration in Anna Praček Krasna’s Short Prose
Abstract:The thesis deals with the theme of migration in the short prose of Anna Praček Krasna. The migration flows from Slovenian territory to the United States and the migration of Slovenes during the Austro-Hungarian empire, between the two wars and after World War II are described. People left for the world hoping for a better life and with a desire for a higher income. Anna Praček Krasna and other Slovenian female authors mostly wrote in the 1930s. The of Anna Praček Krasna, Between Two Homelands (1978) and My American Years (1980), predominantly take place in the working villages during the economic crisis in the United States. The texts describe the position of emigrants and their way of life, and their mixed feelings about their life in a new country. The protagonists often remember their life in the old homeland. Migration was the main reason why Anna Praček Krasna started writing, so the emigrant topic bears a lot of significance in her work.
Keywords:Anna Praček Krasna, migration, immigration theme, short prose, Slovenian emigrant literature.


Back