Repozitorij Univerze v Novi Gorici

Statistika RUNG
A+ | A- | SLO | ENG


Največkrat ogledana gradiva tedna (zadnjih 7 dni).

1.
Kaj pomeni 'tendinogen'
Rok Žaucer, 2006

Ključne besede: slovenščina,
Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 2476; Prenosov: 3
URL Polno besedilo
Ogledov v tednu: 440

2.
Lars von Trier in hiperrealno v filmu
Anne Elisabeth Tassel, 2018

Opis: Diplomsko delo analizira elemente hiperrealnega v filmskem opusu Larsa von Trierja, začetnika gibanja Dogma 95. Mlad postmoderni pojem hiperrealnosti poskuša preko tega diplomskega dela spodbuditi razmislek o napredku filma, družbe in tehnologije. Koncept hiperrealnosti ter simulacije sta v drugi polovici 20. stoletja raziskovala sociolog in filozof Jean Baudrillard ter filozof in semiotik Umberto Eco. Proučevala sta pomen reprezentacije lažnih funkcij, krajev ter življenj v smislu verovanja v neobstoječega, kot je na primer Božiček. Dela Larsa von Trierja so v tem pogledu umetniško ter vsebinsko sorodni pojmu hiperrealnega v filmu, kar se v veliki meri odraža v strukturi njegovih filmskih likov in zgodb. Praktični del diplomske naloge sestavlja analiza kratkega igranega filma Živeti v Megabitu ter opisa produkcijskih in snemalnih faz le-tega.
Ključne besede: Lars Von Trier, Umberto Eco, Jean Baudrillard, Dogma 95, hiperrealnost, virtualnost, film, igra, The Element of Crime, Europa, Dogville, postmodernizem
Objavljeno: 01.08.2018; Ogledov: 425; Prenosov: 8
.pdf Polno besedilo
Ogledov v tednu: 354

3.
4.
Jacques Tati
Taja Košir Popovič, 2018

Opis: Diplomsko delo povezuje raziskovalni in praktični del. Išče stičišča med ustvarjalnim opusom režiserja Jacquesa Tatischeffa – Tatija in avtorskim kratkim igranim filmom Ondine, ki ga je avtorica zasnovala in režirala. Naloga govori nad navdušenjem subtilnega izražanja velikega umetnika Tatija. Njegov občutek za opazovanje ljudi ter vživljanje v njihovo psiho in značaje je avtorico nagovoril, da je tudi v svojem pristopu do raziskovanja možnosti oblikovanja značajev glavnih junakov filma Ondine globje vstopila v proučevanje vzvodov, ki narekujejo naše obnašanje, reakcije, interakcije. Prav tako jo je očarala Tatijeva sposobnost za vživljanje v komične, na trenutke absurdne prizore, ki jih spretno niza v nove, nenavadne situacije. Te gledalca presenetijo in nasmejijo. Ob estetiki, ki je brezčasna in zelo avtorsko zaznamovana, aktualna tako v času nastanka Tatijevih filmov kot danes, je prepoznala še eno stično točko s tem, kako v svojem avtorskem pristopu dojema prostor in čas, kaj zanjo pomeni lepota. V prvem, teoretičnem delu zato predstavlja Tatija in njegov umetniški opus in s tem zariše polje, znotraj katerega se giblje njen način ustvarjanja. Povezuje življenjsko pot režiserja in igralca, izbrane filme, nato pa se podrobneje posveti filmu Playtime in ključnim gradnikom, ki jih je avtor sestavil v neponovljiv filmski izraz. Drugi, praktični del, prikazuje avtoričino pot – zakaj in kako se je lotila snovanja filma Ondine, kaj jo je navdihovalo in kje je našla odgovore na ustvarjalne izzive pri Tatiju. Nadaljuje s predstavitvijo procesa priprav, snemanja in post-produkcije filma.
Ključne besede: Film, Jacques Tati, estetika režija, scenografija, realnost, Ondine
Objavljeno: 02.08.2018; Ogledov: 401; Prenosov: 11
.pdf Polno besedilo
Ogledov v tednu: 322

5.
Kaj pomeni 'performance'
Rok Žaucer, 2004

Ključne besede: slovenščina,
Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 2301; Prenosov: 7
URL Polno besedilo
Ogledov v tednu: 319

6.
Bomba na ustavnem sodišču: ali je večina poslancev izvoljena v nasprotju z ustavo?
Zoran Božič, 2018

Opis: Kje iskati vzroke za tako hude zaplete pri iskanju mandatarja z zadostno podporo v parlamentu kot tudi pri sestavi bodoče vladne koalicije? Eden ključnih razlogov je neposrečeni volilni sistem. Ste vedeli, da je bilo na letošnjih predčasnih volitvah 3. junija kar 53 od 88 poslancev državnega zbora izvoljenih v nasprotju z ustavo? Zgolj stranka SDS je dosegla 100 % legitimnost izvoljenih poslancev. Stranke, ki imajo ustavno sporne prav vse izvoljene poslance, pa so NSi, SMC, DeSUS, SAB in SNS. Naš sodelavec Zoran Božič se je namreč izjemno temeljito poglobil v jedro problema našega ponesrečenega volilnega sistema, ki je glavni krivec za politične krize v Sloveniji zadnji dve desetletji, hkrati je argumentirano dokazal prednosti dvokrožnega večinskega sistema. Analiza Zorana Božiča je celo za portal+ nadpovprečno dolga, vendar se je uredništvu smiselno, predvsem pa nujno, da jo objavi v celoti oziroma v enem delu.
Ključne besede: Slovenija, zakonodaja, ustava, demokracija, ustavno sodišče, volilni sistemi, sorazmerni volilni sistem, večinski volilni sistem, državni zbor, poslanci, legalnost, legitimnost
Objavljeno: 31.07.2018; Ogledov: 399; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo
Ogledov v tednu: 287

7.
High-temperature stabilization of bulk amorphous Al2O3
Andraž Mavrič, Matjaž Valant, Gregor Mali, Mattia Fanetti, 2018

Opis: We present a method for high temperature stabilization of bulk amorphous aluminium oxide. The stabilization is achieved by dispersing polysilane dendritic molecules in aluminium hydroxide gel, which upon thermal treatment gives amorphous aluminium oxide stable up to 900 °C. The dispersed macromolecules covalently bind to the alumina matrix and induce homogeneously distributed strain fields that keep the alumina amorphous. The thermal conversion of the precursor system was followed by thermogravimetry with an evolved gas analysis, infrared spectroscopy and 29Si NMR. The amorphous structure of aluminium oxide was confirmed with an X-ray and electron diffraction. Additionally, the amorphous state was supported by presence of penta-coordinated aluminium detected by 27Al NMR and a low bandgap measured by a UV–visible absorption spectroscopy.
Ključne besede: Amorphous aluminium oxide, Polysilane, Nanocomposite, Stabilization
Objavljeno: 30.07.2018; Ogledov: 356; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo
Ogledov v tednu: 264

8.
Governance and institutional change
Romina Rodela, 2003

Ključne besede: razvoj podeželja, Evropska unija, okoljska politika,
Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 1979; Prenosov: 6
URL Polno besedilo
Ogledov v tednu: 263

9.
Izbira pretvornika signalov za laboratorijske potrebe
Domen Krajnik, 2008

Ključne besede: diplomske naloge, signali, pretvorniki, avtomatski regulacijski sistemi,
Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 2374; Prenosov: 93
URL Polno besedilo
Ogledov v tednu: 257

10.
Informatizacija poslovnega procesa v banki
Boštjan Bobič Zabreščak, 2011

Ključne besede: diplomske naloge, informatizacija, delovni proces, eEPC, procesni modeli,
Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 2190; Prenosov: 176
URL Polno besedilo
Ogledov v tednu: 246